Skład CPM-3V Chemiczny %(Węgiel 0,80; Chrom 7,50; Wanad 2,75; Molibden 1,30)
CPM 3V (Crucible Industries w Syracuse w stanie Nowy Jork) - Wprowadzony w 1997 roku.
CPM 3V to stal narzędziowa z wyprodukowana z proszków metali o unikalnym składzie chemicznym, która zapewniają wykonanemu...
NÓŻ DO PATROSZENIA
Jak sama nazwa wskazuje jest to narzędzie, dzięki któremu będziemy mogli pozbawić wnętrzności upolowaną zwierzynę. Niektórzy myśliwi traktują patroszenie jako niezbędną konieczność po polowaniu, ale niektórzy celebrują patroszenie jako ukoronowanie...
Ostrzenie noża to temat, który budzi zawsze wiele emocji wśród miłośników ostrości. Wokół tematu ostrzenia noży powstało już wiele mitów, które tak naprawdę wprowadzają jeszcze większe zamieszanie i poczucie bezradności wśród osób zaczynających swoją przygodę z nożami....
Wyprawa łowiecka do lasu najczęściej kończy się na podziwianiu przyrody i kontemplowaniu pięknych widoków. Jednak czasami zdarza się, że Św. Hubert podarzy i myśliwemu uda się coś strzelić. W większości przypadków wypatroszona zwierzyna trafia do punktu skupu (pozyskane zwierzę...
Można powiedzieć, że dzieje ludzkości wyryte są nożem. Niegdyś posiadanie i umiejętne posługiwanie się prymitywnymi narzędziami, nieznacznie przypominającymi współczesne noże, przesądzało o przetrwaniu. Na przestrzeni wieków, w miarę rozwoju technologii, noże stawały się nie...
Stereotypowe myślenie wielu z nas każe sądzić, że nóż survivalowy oraz jego posiadanie jednoznacznie przerzuca nasz tok myślenia na wiele tygodni spędzonych w buszu i konieczność przetrwania w nim. Oczywiście, w takich warunkach zdecydowanie warto posiadać odpowiedniej jakości...
Po hartowaniu otrzymujemy detal twardy, lecz kruchy. Martenzyt, który powstaje w stali podczas hartowaniu ma w sobie bardzo duże naprężenia, by nóż nie był kruchy, należy część tych naprężeń usunąć....
Jak dobrać medium chłodzące? Znowu: specjalistyczna wiedza i doświadczenie, lub metoda prób i błędów. Na podstawie wykresu CTT (Continuous Cooling Transformation) dla konkretnej stali! https://en.wikipedia.org/wiki/Continuous_cooling_transformation
Rys. 1 Wykres...
Do jakiej temperatury nagrzać, jak długo wytrzymywać w tej temperaturze: podaje producent, często jako zakres temperatur, często nie podaje czasu Austenityzacji! W czym chłodzić, jak szybko, tu już jest jeszcze trudniej. Producent udostępnia często specjalne wykresy CCT (Continuous...
Stal (stop Żelaza (Fe) z Węglem (C)) bez specjalnej obróbki cieplnej, tak po prostu schłodzona po kuciu w powietrzu jest miękka. Nóż z niej zrobiony da się wyginać w rękach. Zanim nasi przodkowie nauczyli się obróbki cieplnej stali kuli ją na zimno. Umocniona...
Kolejną metodą pozwalającą sprawdzać udarność pośrednio to próba przełomu. Nacinając odpowiednio stal i uderzając w nią młotem złamiemy próbkę (np. nóż), jak w próbie Izoda. https://en.wikipedia.org/wiki/Izod_impact_strength_test Oglądając pod lupą złamaną próbkę...
Mityczna udarność stali na noże, każdy o niej słyszał, nikt jej nie widział.
Udarność to odporność materiału na pękanie pod wpływem nagłego, szybkiego obciążenia/uderzenia. Jest to praca jaką trzeba wykonać by złamać znormalizowaną próbkę, na znormalizowanej maszynie, w...
„Ale po co mi te informacje, jak to się ma używania noży?” Im większa twardość tym większa zdolność przeciwstawiania się Krawędzi Tnącej (KT) odkształceniom. Bo może wydawać się, że działamy z małą siłą na cięty materiał, jednak tak nie jest. Krawędź Tnąca...
Właściwie prawie każdy materiał da się naostrzyć by ciął. Wielu z nas przecięło sobie rękę miękką kartką papieru! Da się naostrzyć denko od puszki z fasolą, by goliło włosy na dłoni! Jednak ostrość to jedno, a to jak długo można z niej korzystać to co innego. O tym jak...
Stal ma dużo zalet, jednak jej wielką wadą jest brak odporności na korozję. Pod wpływem Tlenu (O2) i Wody (H2O) na powierzchni stali tworzy się rdza. Nóż rdzewieje w kieszeni!
Rys. 1 Rdza na stali [2]
Pierwiastkiem który najsilniej wpływa na odporność na korozję stali jest...
Składniki stopowe są dodawane do stali by zmienić jej własności, jednak nie służą do odtleniania stali, są na to za drogie.
Chrom (Cr) jest podstawowym i najważniejszym dodatkiem stopowym w stalach narzędziowych i konstrukcyjnych wykorzystywanych do robienia...
W stali poza Węglem (C) (i oczywiście Żelazem (F)!), zanieczyszczeniami występują także składniki stopowe, które polepszają własności stali. To one powodują, że stale stopowe są lepsze od czystego stopu Żelaza z Węglem.
Pierwsza grupa to domieszki, dodawane podczas wlewania stali...
Banalnie, po Węglu bardzo ważną rolę odgrywają zanieczyszczenia. DLACZEGO? Bo jeśli jest ich zbyt dużo, nawet dodanie całej tablicy Mendelejewa nie uczyni stal zdatną do wykonania z niej noży.
Zanieczyszczenia w stali to Siarka (S), Fosfor (P), Wodór (H), Tlen (O), Azot (N)....
Materiałem najczęściej używanym do produkcji noży to stal. Poniżej część pierwsza krótkiej charakterystyki stali.
Stal to stop Żelaza (Fe) z Węglem (C) i innymi pierwiastkami. Węgiel jest głównym składnikiem stopowym w stali.
Żelazo + Węgiel. I tyle mogłoby wystarczyć,...
Ustawienia cookies
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.
Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie
Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.
Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.
Nasza strona korzysta z usług Google, takich jak Google Analytics i Google Ads. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak Google wykorzystuje dane z naszej strony, zapoznaj się z polityką prywatności i warunkami Google.
Wysyłanie danych związanych z reklamami
Zgadzam się na wysyłanie danych związanych z reklamami do Google.
Reklamy spersonalizowane Google
Zgadzam się na używanie reklam spersonalizowanych. Reklamy te są dostosowywane do konkretnych preferencji, zachowań i cech użytkownika. Google zbiera dane na temat aktywności użytkownika w internecie, takie jak wyszukiwania, przeglądane strony internetowe, kliknięcia i zakupy online, aby lepiej zrozumieć jego zainteresowania i preferencje.