Wszystkie

Nóż myśliwski do skórowania zwierzyny. Najważniejsze cechy.

Nóż myśliwski do skórowania zwierzyny. Najważniejsze cechy.

29-09-2021
Wyprawa łowiecka do lasu najczęściej kończy się na podziwianiu przyrody i kontemplowaniu pięknych widoków. Jednak czasami zdarza się, że Św. Hubert podarzy i myśliwemu uda się coś strzelić. W większości przypadków wypatroszona zwierzyna trafia do punktu skupu (pozyskane zwierzę...
Nóż dla myśliwego - jaki wybrać?

Nóż dla myśliwego - jaki wybrać?

24-08-2021
Można powiedzieć, że dzieje ludzkości wyryte są nożem. Niegdyś posiadanie i umiejętne posługiwanie się prymitywnymi narzędziami, nieznacznie przypominającymi współczesne noże, przesądzało o przetrwaniu. Na przestrzeni wieków, w miarę rozwoju technologii, noże stawały się nie...
Kiedy może przydać się nóż survivalowy? Sprawdź!

Kiedy może przydać się nóż survivalowy? Sprawdź!

26-07-2021
Stereotypowe myślenie wielu z nas każe sądzić, że nóż survivalowy oraz jego posiadanie jednoznacznie przerzuca nasz tok myślenia na wiele tygodni spędzonych w buszu i konieczność przetrwania w nim. Oczywiście, w takich warunkach zdecydowanie warto posiadać odpowiedniej jakości...
Hartowanie. Część czwarta: Odpuszczanie.

Hartowanie. Część czwarta: Odpuszczanie.

17-04-2020
              Po hartowaniu otrzymujemy detal twardy, lecz kruchy. Martenzyt, który powstaje w stali podczas hartowaniu ma w sobie bardzo duże naprężenia, by nóż nie był kruchy, należy część tych naprężeń usunąć....
Hartowanie. Część trzecia: gaszenie.

Hartowanie. Część trzecia: gaszenie.

21-03-2020
Jak dobrać medium chłodzące? Znowu: specjalistyczna wiedza i doświadczenie, lub metoda prób i błędów. Na podstawie wykresu CTT (Continuous Cooling Transformation) dla konkretnej stali! https://en.wikipedia.org/wiki/Continuous_cooling_transformation             Rys. 1 Wykres...
Hartowanie. Część druga: dlaczego?

Hartowanie. Część druga: dlaczego?

12-01-2020
Do jakiej temperatury nagrzać, jak długo wytrzymywać w tej temperaturze: podaje producent, często jako zakres temperatur, często nie podaje czasu Austenityzacji! W czym chłodzić, jak szybko, tu już jest jeszcze trudniej. Producent udostępnia często specjalne wykresy CCT (Continuous...
Hartowanie. Część pierwsza: ogólnie.

Hartowanie. Część pierwsza: ogólnie.

13-11-2019
            Stal (stop Żelaza (Fe) z Węglem (C)) bez specjalnej obróbki cieplnej, tak po prostu schłodzona po kuciu  w powietrzu  jest miękka. Nóż z niej zrobiony da się wyginać w rękach. Zanim nasi przodkowie nauczyli się obróbki cieplnej stali kuli ją na zimno. Umocniona...
Udarność. Część druga: to jak ją przełożyć na noże, może w domu sprawdzić?

Udarność. Część druga: to jak ją przełożyć na noże, może w domu sprawdzić?

20-04-2019
Kolejną metodą pozwalającą sprawdzać udarność pośrednio to próba przełomu. Nacinając odpowiednio stal i uderzając w nią młotem złamiemy próbkę (np. nóż), jak w próbie Izoda. https://en.wikipedia.org/wiki/Izod_impact_strength_test Oglądając pod lupą złamaną próbkę...
Udarność. Część pierwsza: co to jest?

Udarność. Część pierwsza: co to jest?

31-03-2019
Mityczna udarność stali na noże, każdy o niej słyszał, nikt jej nie widział. Udarność to odporność materiału na pękanie pod wpływem nagłego, szybkiego obciążenia/uderzenia. Jest to praca jaką trzeba wykonać by złamać znormalizowaną próbkę, na znormalizowanej maszynie, w...
Twardość. Część druga: a po co ją mierzyć i znać?

Twardość. Część druga: a po co ją mierzyć i znać?

09-03-2019
„Ale po co mi te informacje, jak to się ma używania noży?” Im większa twardość tym większa zdolność przeciwstawiania się Krawędzi Tnącej (KT) odkształceniom. Bo może wydawać się, że działamy z małą siłą na cięty materiał, jednak tak nie jest. Krawędź Tnąca...
Twardość. Część pierwsza: pomiar twardości.

Twardość. Część pierwsza: pomiar twardości.

11-01-2019
Właściwie prawie każdy materiał da się naostrzyć by ciął. Wielu z nas przecięło sobie rękę miękką kartką papieru! Da się naostrzyć denko od puszki z fasolą, by goliło włosy na dłoni! Jednak ostrość to jedno, a to jak długo można z niej korzystać to co innego. O tym jak...
Stale rdzewne i stale nierdzewne

Stale rdzewne i stale nierdzewne

18-11-2018
Stal ma dużo zalet, jednak jej wielką wadą jest brak odporności na korozję. Pod wpływem Tlenu (O2) i Wody (H2O) na powierzchni stali tworzy się rdza. Nóż rdzewieje w kieszeni! Rys. 1 Rdza na stali [2]   Pierwiastkiem który najsilniej wpływa na odporność na korozję stali jest...
Pierwiastki w stali. Część trzecia: składniki stopowe.

Pierwiastki w stali. Część trzecia: składniki stopowe.

18-09-2018
Składniki stopowe są dodawane do stali by zmienić jej własności, jednak nie służą do odtleniania stali, są na to za drogie.             Chrom (Cr) jest podstawowym i najważniejszym dodatkiem stopowym w stalach narzędziowych i konstrukcyjnych wykorzystywanych do robienia...
Pierwiastki w stali. Część druga: domieszki w stali.

Pierwiastki w stali. Część druga: domieszki w stali.

03-08-2018
W stali poza Węglem (C) (i oczywiście Żelazem (F)!), zanieczyszczeniami występują także składniki stopowe, które polepszają własności stali. To one powodują, że stale stopowe są lepsze od czystego stopu Żelaza z Węglem. Pierwsza grupa to domieszki, dodawane podczas wlewania stali...
Pierwiastki w stali. Część pierwsza

Pierwiastki w stali. Część pierwsza

12-07-2018
Banalnie, po Węglu bardzo ważną rolę odgrywają zanieczyszczenia. DLACZEGO? Bo jeśli jest ich zbyt dużo, nawet dodanie całej tablicy Mendelejewa nie uczyni stal zdatną do wykonania z niej noży. Zanieczyszczenia w stali to Siarka (S), Fosfor (P), Wodór (H), Tlen (O), Azot (N)....
Co to jest stal ?

Co to jest stal ?

05-07-2018
Materiałem najczęściej używanym do produkcji noży to stal. Poniżej część pierwsza krótkiej charakterystyki stali. Stal to stop Żelaza (Fe) z Węglem (C) i innymi pierwiastkami. Węgiel jest głównym składnikiem stopowym w stali. Żelazo + Węgiel. I tyle mogłoby wystarczyć,...