NÓŻ KUCHENNY EKSKLUZYWNY KUNGURU 2 GIELNIAK

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: GIELNIAK KNIVES
  • Dostępność: Jest (Dostępny od ręki)  (1 szt.)
    Czas realizacji: dostępny od ręki
  • szt.
  • Cena brutto: 4 399,00 zł 3 576,42 zł

Dane techniczne

Ostrze: Nierdzewna Stal Proszkowa ELMAX, Szlif Wklęsły,

grubość 3,2 mm (0,1260"), twardość 61,1 +/- 0,6 HRC

Sumaryczny kąt ostrzenia 30 stopni

Wykończenie ostrza: Polerowane na lustro

Rękojeść: Fat Carbon "Dark Matter", Stal nierdzewna 304

Pochwa: Kydex

Waga: 304 g (10.72 oz.), 415 g z pochwą (14.64")

Długość całkowita: 341 mm (13.42")

Długość ostrza: 210 mm (8.27")

Szerokość ostrza: 51 mm (2.01")

Nazywam się Bogusz Gielniak. Pierwsze wytwory nożopodobne wykonałem w wieku kilkunastu lat. Nie były piękne, ale dla mnie bardzo cenne – zasiały ziarno, które potrzebowało wielu kolejnych lat, aby wykiełkować. Przez całe studia myśl o wykonywaniu czegoś własnymi rękami nie dawała mi spokoju, aż do przełomowego momentu w połowie doktoratu z chemii w Hamburgu. Pojechałem wtedy na międzynarodową konferencję do Budapesztu, gdzie trafiłem na warsztaty dotyczące dalszego rozwoju kariery. Padło wtedy pytanie o to, co chcemy osiągnąć za 5 lat. Okazało się, że to, czego naprawdę chciałbym dokonać, nie ma zbyt wiele wspólnego z karierą naukową, a  uświadomienie sobie tego było na tyle silnym przeżyciem, że postanowiłem z niej zrezygnować. Wróciłem do Polski i od tej pory moim głównym celem było urzeczywistnienie marzenia o knifemakingu. Po drodze nie obyło się bez grzązkich terenów, z których wyjątkowo trudnym była praca w korporacji, jednak tylko utwierdziły mnie one w słuszności obranego kierunku.

 

 Od 2012 roku wykonuję noże na pełen etat. Specjalizuję się w customach, czyli nożach wykonanych na konkretne zamówienie klienta. Często są to noże nietypowe i wyjątkowe, wymagające idywidualnego podejścia, rozrysowania szczegółowego projektu, rozwiązywania nowych problemów i dorabiania specjalnych narzędzi. Często trafiają do mnie zlecenia, których nie chciał się podjąć nikt inny.

Każdy kolejny nóż staram się wykonać lepiej od poprzedniego, robię je własnoręcznie i według zasady: jeśli chcesz, żeby coś było zrobione dobrze, zrób to sam. Szczególnie dotyczy to obróbki cieplnej, którą od zawsze wykonywałem własnoręcznie, opierając się na publikacjach naukowych i dla pewności wykonując własne badania. Równie dużą wagę przykładam do projektu noża, doboru materiałów oraz wykończenia. Staram się tworzyć noże możliwie najwyższej jakości, dbając o każdy detal, tak aby moje wyroby były nie tylko piękne, ale i w pełni funkcjonalne.