NÓŻ MYŚLIWSKI GUTOR 14 GARUCHI

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: GARUCHI KNIVES
  • Dostępność: Jest Jest  (1 szt.)
  • szt.
  • Cena brutto: 1 950,00 zł 1 585,37 zł

Dane techniczne

Ostrze: Damast 3,5 mm Balbach DSC 160 , 61 HRC

Powłoka/wykończenie ostrza: Połysk

Rękojeść: Brzoza Karelska, Róg Bawoła, Mosiądz, Piny Mozaikowe

Pochwa: Skóra Tłoczona

Waga: 101 g

Długość całkowita: 225 mm

Długość ostrza: 100 mm

Nożami i wszelką białą bronią interesowałem się od zawsze, ale na pomysł żeby samemu je robić wpadłem dopiero w 2013 roku. Przypadkiem znalazłem forum twórców noży i  knifemaking stał się moim podstawowym hobby. Kupiłem podstawowe narzędzia - wiertarkę, małą szlifierkę taśmową i kupę narzędzi ręcznych. Najpierw zaczynałem w garażu, a z czasem wygospodarowałem sobie mały warsztacik.

Nie mam własnej kuźni, w związku z tym kupuję płaskowniki stali dedykowanej na tego rodzaju wyroby, wycinam kształt, kładę szlify i po hartowaniu oprawiam.

Wstępnie przygotowane ostrza wysyłam do profesjonalnych hartowni.

Najczęściej wykonuję noże myśliwskie - z racji uprawiania łowiectwa od ponad 25 lat - wiem jakie wymogi powinien taki nóż spełniać.

Najczęściej używam stali D2 (K110), czasem (głównie na zamówienie) markowego damastu (Damasteel, Balbach) lub stali proszkowej (głównie K390). Zapewniają wysoką twardość i długie trzymanie ostrza, a więc podstawowe warunki jakich wymagam od dobrego noża.

W chwili obecnej wykonuję wyłącznie noże ze stałą głownią.

Oprawy wykonuję najchętniej z materiałów naturalnych, takich jak drewno, kość, rogi, poroże w połączeniu z elementami mosiądzu, miedzi i nowego srebra. Często ozdabiam moje noże techniką scrimshaw, filework, trawieniem, grawerunkiem. Pochwy wykonuję ze skóry bydlęcej, czasem łączonej z egzotycznymi skórami (raja, wąż morski).

Noże, które robię są niepowtarzalne, nie robię noży  w seriach, nie mam modeli, które powielam.

Knifemaking jest dla mnie przyjemnością, robię to w wolnych chwilach i kiedy mam odpowiedni nastrój, dlatego czas wykonania jednego noża trwa minimum 1 miesiąc.